A dualizmus kora Magyarországon II.

Az előző rész folytatásaként ebben a válogatásban a dualizmus korának mindennapi életébe, öltözködésébe, reklámgrafikáiba, tárgykultúrájába, vásárlási szokásaiba nyújt betekintést a számos képgaléria, interaktív játék és film. Megtudhatjuk például, hogyan élték az életüket az írók, milyen volt a kávéházak világa, és egyáltalán, mi is az az irodalmi kávéház. Fotókon és a múzeumok tárgyi emlékein keresztül megelevenedhet előttünk a századforduló izgalmas és pezsgő világa.
 

 

 

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYHOZ

 

 

Mindennapi élet az 1900-as években

 
Ötven-hatvan év alatt az agrárországból iparosodott országgá változott Magyarország a 19.század során. A vidéki és a városi társadalom különbségein keresztül mutatja be a múlt század elejének hétköznapjait a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum videója.

100 év divattörténete. Századforduló - Szecesszió

A századfordulón a társadalmi státusz az öltözékből tökéletesen dekódolható volt. ki diktálta a divatot Mit, mikor és hogyan hordtak a gésakontyos hölgyek, és ami a legfurcsább: hogyan lehetett hegyet mászni földet érő szoknyában?

Megvagyunk! – műtárgyak egykor és most. A borsodsziráki cifraszűr

A több mint százéves borsodsziráki cifraszűr a millenniumi kiállítás óta a Néprajzi Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja. A cifraszűr gyakran a pásztorok legfontosabb vagyontárgya volt, és ünnepi díszruhaként is szolgált. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc bukása után a magyaros ruhadarabok viselését nemzeti jellege miatt minden társadalmi réteg számára tiltották: így tilos volt a pásztorok számára a szűr viselése is. Sőt a tiltás kiterjedt a Kossuth-szimpátiát kifejező szakáll viselésére is.

Századfordulós öltözködés archív képeken | MuseuMap

 
A fénykép még nem mindenki számára volt megfizethető, így csak a módosabbak, vagy csak jelentős esemény idején fényképezkedtek. Az elkészült felvétel bizonyítéka volt a megtörtént eseménynek, ezért sokáig megőrizték. Nem egyszer díszes keretbe helyezték, tehát reprezentációs tárggyá vált.
 
Mi volt a petymeg, a mentekötő vagy a paszomány? Jókai vagy Mikszáth regényekben gyakran olvashatunk rólunk- most a képek segíthetnek kitalálni, milyen ruhadarabról van szó. 

Betűkavar - Fejtsd meg a kastély egykori lakóinak, használóinak a neveit!

 
Kik voltak a gödöllői királyi kastély vendégei? Rakd ki a képek alapján a betűkből a neveket.

Egérrágta szöveg

 
Mi lett volna, ha Mária Valéria lakosztályába beszabadul egy egér, és megrágja a naplóját? Az elképzelt naplórészletben éppen a napirendjéről írt. Segíts megfejteni, milyen lehetett a hercegnő egy napja!

Budapest a Pál utcai fiúk korában

Milyen volt Budapest a Pál utcai fiúk című regény történéseinek idején? Milyennek láthatta a Kálvin teret, a Nemzeti Múzeumot, a Baross- Mária utca sarkát Áts Feri, Nemecsek vagy Gereben? Milyenek voltak az iskolák, az öltözetek, az utcák?
Fogalompárosító
 

forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Találd meg a párokat a fotók és a korabeli társadalom szereplői között!

Idézetfelismerő 

forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Miről, kiről szólnak a következő 20. század eleji idézetek? Ismerd meg a belvárosi lakókörülményeket, a korabeli postást, a nők munkábaállásának nehézségeit!

Fogadótól a luxushotelig

 
Mit főztek egy régi fogadóban? Miért laktak a nemesek hónapokig szállodában? Miért jártak megszállottan gyógyfürdőbe az emberek?

Az irodalmi kávéház működése

 
Mi az a kávéház? Miért élték ott teljes életüket az emberek? Mit ettek, ittak és játszottak ott?
Milyen volt...? 

Milyen volt...? Az irodalmi kávéház élete és vendégei

 
Hogy élték életüket az írók a kávéházban? Hogy lett az írók kávézásából marketingfogás? Miért virágzott ez az üzletág?

Irodalmi kávéházi élet

 
Az irodalmi kávéház különleges hely volt? Kitalálod, milyen különleges szabályok szerint működött?
 
Kávéházi élet a századfordulón
 
Mit szoktak és mit nem szoktak csinálni általában egy XX. század eleji kávéházban?
A hétköznapi élet változásai
 
Hogyan változott a városi élet színtere: mikor jelentek meg az első mozik, mikorra lett a tehetőseknek angolvécéjük és mikor borultak villanyfénybe a pesti utcák?

Miből éltek a kor értelmiségei?

 
 
Híres költőink,íróink műveit tanuljuk az irodalomórán, de arról kevesebb szó esik, mit csináltak akkor, amikor épp nem voltak ihletett állapotban. Ez derül ki a játékból.

Vásártól az áruházig

 
Hogy működtek régi boltjaink? Mit lehetett kapni 100 évvel ezelőtt egy áruházban?

Számolócédulák a 1900-as évek elejéről |  MuseuMap 

 
Egyszerre volt reklámeszköz és a kereskedők munkáját segítő papírcédula, amivel a vendéglőben fogyasztott vagy az üzletben vásárolt cikkek árának összegét kiszámították. A MuseuMap galériája ezekből mutat egy marokravalót.

Piactól az áruházig

 
Hol vásároltak a 19. század közepén nagyjaink? Hogy működtek régi boltjaink? Mit lehetett kapni 100 évvel ezelőtt egy áruházban?

Vásártól az áruházig

 
Hogyan jutottunk piactól a nagyáruházig? A vásárlási lehetőségeink sokat változtak az elmúlt kétszáz évben. Országos vásárokat rendeztek, megnyíltak az áruházak, beindult a posta. Rendezd időrendbe a fejlődés szakaszait!

Kereskedelmi furcsaságok a XIX-XX. Századból

 
 
Mai fejjel nehéz elképzelni, hogy a 19.-20. század fordulóján 2-5 kilós csomagban árulták a kakaót, kávét, teát, mustárt az üzletek. Ilyen és még más furcsaságok is kiderülnek a századfordulós üzletek világából.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!