Az I. világháború és következményei I.

A világégés, ami Európa és Magyarország számára törést okozott, egy pisztolylövéssel kezdődött. A Töri-Tár válogatása a szarajevói merénylettel kezdve mutatja meg a tragédia emberi arcát dokumentumokon keresztül: a frontvonalon dolgozó nővéreket és orvosokat, a hadifogolyszínházakat, akárcsak a legjelentősebb erődvárost az Osztrák-Magyar Monarchiában és a magyar hadsereg leghíresebb hadihajóját..

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZ

105 éve ez történt:

"A nagy  erővel dúló világháború a béke időkben nem ismert feladatokat ró a társadalomra. Ezeknek teljesítése mindenkire nézve hazafias kötelesség!. Az Önkéntes Őrseregbe való eme buzdító felhívásnak kettős célja van. Egyik, hogy Budapest itthonmaradt polgárainak alkalmat adjon hazafias kötelességeinek teljesítésére, a másik pedig, hogy azok a  polgárok, akik harctérre nem mentek itthon oly áldozatot hozzanak szeretett hazánknak, melylyel közvetve hadierőnk gyarapodik..." 

Idézet a MuseuMapen található egyik dokumentumból

plakát, 1915. április 7.

Merénylet Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen - Szarajevó, 1914. június 28.

Itt kezdődött minden, amikor 1914. június 28-án Gavrilo Princip Szarajevóban meggyilkolta a boszniai hadgyakorlat alkalmából odalátogató Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és feleségét. A képgyűjteményben szerepel annak az üzletnek a képe, ahová Princip bemenekült vagy Princip és társainak bírósági tárgyalása.

Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége tragédiája

Fekete-fehér mozgóképen a szarajevói merénylet, ahogy a korabeli filmhíradó tudósított róla. A végzetes pisztolylövés előtt Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen bombamrényletet követtek el, sikertelenül. A filmen követhetjük, ahogy a pár megérkezik a városházára, a bombamerénylet utáni pusztítást, a kavarodást, s végül a holttestek hazaszállítását és fogadását Triesztben és Bécsben.

A Szent István csatahajó ünnepélyes vízre bocsátása és katasztrófája

Melyik volt a Magyarországon épült első és utolsó csatahajó, egyúttal az Osztrák-Magyar Monarchia legmodernebb, legnagyobb és legerősebb hadihajója? A „Szent István" csatahajó élete java részét amúgy gyakorlatozással töltötte, mielőtt egy olasz naszád elsüllyesztette.

SMS Szent István

Ismerje meg látványos animációk segítségével, hogyan épültek fel az első háborús hadiflották, milyen hajótípusokat vetettek be, min múlt a hadihajók sikere, és mitől volt különleges a kor haditechnikájának magyar csúcsteljesítménye, a Szent István hadihajó, és mi okozta végül a vesztét? Kalandozás a háborús Adrián.

Przemysl oroszlánjai. Az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legjelentősebb erődvárosa

Margit híd budai hídfőjénél áll egy emlékmű: egy fájdalomtól üvöltő oroszlán, alatta egyetlen szó, "Przemyśl". Hogy miért égett az emlékezetbe az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb erődvárosának a neve az első világháború során, mi tette Európa egyik legnagyobb erődjét fontossá, milyen csaták zajlottak itt és hogyan, kiderül az animációs kisfilmből.

Első világháborús orvosok, ápolónők és sebesültek

A háború hősei ők is, a kórházakban dolgozó orvosok, nővérek és önkéntesek, akik nemcsak a háború borzalmait nézték végig testközelből, de saját jóllétüket is kockáztatták. A képeken hófehér keményített köpenyben és fejkötőben szerepelnek sebesült katonákkal, akik közül a szerencsések még sétahajózásra is mentek. Vagy épp felmásztak a kórház tetejére, hogy meccset nézzenek. Érdemes megnézni a katonákat, általában nem így gondolunk rájuk.

Frontszínház

1917 márciusában alakult az első magyar harctéri színház. A frontszínház közel másfél éves működése során magyar szót, vidámságot, az otthon hangulatát vitte el a magyar csapatokhoz. A műsorban leginkább kabarészámok szerepeltek, hogy tartsák a lelket a borzalmakat megjárt katonákban.

Hadifogolyszínház

A fogságba esett magyar katonák túlnyomó részét szibériai hadifogolytáborokban polgári életük mindennapjait próbálták felidézni az egyesületek, sportegyletek, irodalmi és önképző körök működtetésével, bálok, hangversenyek, művészdélutánok rendezésével. Sőt, színházi együttesek életre hívásával és rendszeres bemutatókkal ezt még magasabb szintre emelték - ezt mutatja be a látványos oldal fotók, visszaemlékezések, dokumentumok segítségével.

Tárgyak az első világháborúból

Az "Aranyat vasért"-mozgalom gyűrűje, egy legyező, egy képeslap vagy egy tábori életet megörökítő karikatúra olyan személyes tárgyak, amik más fényben tüntetik fel az első világháború immár feledésbe merült szereplőit. A MuseuMap galériában olyan tárgyak képei bukkannak fel, amiket a padlásokon őriztek katonaládákban, csomagokban vagy a pincékben-kamrákban régen lezárt dobozokban.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!