Az I. világháború I.

A világégés, ami Európa és Magyarország számára törést okozott, egy pisztolylövéssel kezdődött. A Töri-Tár válogatása a szarajevói merénylettel kezdve mutatja meg a tragédia emberi arcát dokumentumokon keresztül: a katonák mindennapjait, a frontvonalon dolgozó nővéreket és orvosokat, a hadifogolyszínházakat, akárcsak a legjelentősebb erődvárost az Osztrák-Magyar Monarchiában és a magyar hadsereg leghíresebb hadihajóját.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZ105 éve ez történt:
„A nagy  erővel dúló világháború a béke időkben nem ismert feladatokat ró a társadalomra. Ezeknek teljesítése mindenkire nézve hazafias kötelesség! Az Önkéntes Őrseregbe való eme buzdító felhívásnak kettős célja van. Egyik, hogy Budapest itthonmaradt polgárainak alkalmat adjon hazafias kötelességeinek teljesítésére, a másik pedig, hogy azok a  polgárok, akik harctérre nem mentek itthon oly áldozatot hozzanak szeretett hazánknak, melylyel közvetve hadierőnk gyarapodik...”


Idézet a MuseuMap-en található egyik dokumentumból
Felhívás az Önkéntes Őrseregbe való belépésre
plakát, 1915. április 7.


Merénylet Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen - Szarajevó, 1914. június 28. | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Itt kezdődött minden, amikor 1914. június 28-án Gavrilo Princip Szarajevóban meggyilkolta a boszniai hadgyakorlat alkalmából odalátogató Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és feleségét. A képgyűjteményben szerepel annak az üzletnek a képe, ahová Princip bemenekült vagy Princip és társainak bírósági tárgyalása.

A Szarajevói gyilkosság, 1914. június 28.


Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége tragédiája


Fekete-fehér mozgóképen a szarajevói merénylet, ahogy a korabeli filmhíradó tudósított róla. A végzetes pisztolylövés előtt Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen bombamerényletet követtek el, sikertelenül. A filmen követhetjük, ahogy a pár megérkezik a városházára, a bombamerénylet utáni pusztítást, a kavarodást, s végül a holttestek hazaszállítását és fogadását Triesztben és Bécsben.

A Szent István csatahajó ünnepélyes vízre bocsátása és katasztrófája


Melyik volt a Magyarországon épült első és utolsó csatahajó, egyúttal az Osztrák-Magyar Monarchia legmodernebb, legnagyobb és legerősebb hadihajója? A Szent István csatahajó élete java részét amúgy gyakorlatozással töltötte, mielőtt egy olasz naszád elsüllyesztette.

SMS Szent István


Ismerje meg látványos animációk segítségével, hogyan épültek fel az első háborús hadiflották, milyen hajótípusokat vetettek be, min múlt a hadihajók sikere, és mitől volt különleges a kor haditechnikájának magyar csúcsteljesítménye, a Szent István hadihajó, és mi okozta végül a vesztét? Kalandozás a háborús Adrián.

Przemysl oroszlánjai. Az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legjelentősebb erődvárosa


Margit híd budai hídfőjénél áll egy emlékmű: egy fájdalomtól üvöltő oroszlán, alatta egyetlen szó, „Przemyśl”. Hogy miért égett az emlékezetbe az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb erődvárosának a neve az első világháború során, mi tette Európa egyik legnagyobb erődjét fontossá, milyen csaták zajlottak itt és hogyan, kiderül az animációs kisfilmből.

Kis Újság, 1915 november 2.


Budapest 1914–1920 Hátország és hadszíntér | múzeumi adatbázis


Habsburg haláltánc


Első világháborús orvosok, ápolónők és sebesültek | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A háború hősei ők is, a kórházakban dolgozó orvosok, nővérek és önkéntesek, akik nemcsak a háború borzalmait nézték végig testközelből, de saját jóllétüket is kockáztatták. A képeken hófehér keményített köpenyben és fejkötőben szerepelnek sebesült katonákkal, akik közül a szerencsések még sétahajózásra is mentek. Vagy épp felmásztak a kórház tetejére, hogy meccset nézzenek. Érdemes megnézni a katonákat, általában nem így gondolunk rájuk.

Kényszerszerepek a szibériai hadifogolytáborokban


Tárgyak az első világháborúból | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Az „Aranyat vasért”-mozgalom gyűrűje, egy legyező, egy képeslap vagy egy tábori életet megörökítő karikatúra olyan személyes tárgyak, amik más fényben tüntetik fel az első világháború immár feledésbe merült szereplőit. A MuseuMap galériában olyan tárgyak képei bukkannak fel, amiket a padlásokon őriztek katonaládákban, csomagokban vagy a pincékben, kamrákban régen lezárt dobozokban. Egy korabeli kézigránát és egy érdekes formájú tintatartó 3D modelljét forgatva pedig még közelebbről vizsgálhatod meg a korszak tárgyait.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×