Rákóczi-szabadságharc

Online elérhető múzeumi tartalmakat bemutató gyűjtésünk a Rákóczi-szabadságharccal (1703–1711) és a fejedelem életével foglalkozik. II. Rákóczi Ferencet már megszületés előtt is nagy tettekre szánták, mint azt a korabeli levelezésekből megtudhatjuk. Életét egy animációkkal illusztrált filmben ismerhetjük meg, a szabadságharc eseményeit és szereplőit jelmezes film idézi meg, míg a korszak fontos műtárgyairól az MNM Rákóczi Múzeuma mesél. A korabeli ábrázolások pedig színesen elevenítik fel a kurucok és labancok viseletét, a büszkén pózoló nyolcéves Rákóczi Ferencet, a XIX-XX. századi Rákóczi-kultuszt, valamint az 1906-os, kassai újratemetést.

 

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYHOZ

 

II. Rákóczi Ferenc Ugocsa vármegyéhez írt levelének kivonata :
"A vármegye azt szeretné, hogy nyugalma legyen, de ezt addig nem kapja meg, amíg Szatmárt el nem foglalja [Rákóczi]. Hogy a nyugalmat mielőbb megkapják, a vármegye [Rákóczi] parancsára minél nagyobb sereggel jelenjen meg a vár alatt a haza szolgálatára." 
Az eredeti dokumentum a MuseuMapen
 

Az újszülött Rákóczi

Hogyan várták "Ferkó", "a fejedelem úrficska" születését? Milyen nyelveket szívott már kisgyerekként magába? Mire volt jó a varjú agyveleje? A Rákóczi Múzeum írása segítségével belesünk Rákóczi gyerekszobájába, és egyben bepillantást nyerünk egy főrangú gyermek életébe is.

Rákóczi Ferenc

 
Hogyan lett a kezdetben vonakodó Rákóczi a róla elnevezett, Közép-Európa leghosszabb szabadságharcának vezetője? Színes, mozgalmas animációk elevenítik fel a francia udvarban otthonosan mozgó fejedelem tevékenységét és Törökországban véget ért életét.

II. Rákóczi Ferenc élete  | MNM kiállításvezető

Hogyan állt az ország egyik leghatalmasabb földesura, erdélyi fejedelmek sarja, II. Rákóczi Ferenc a Habsburg-ellenes felkelés élére? A Magyar Nemzeti Múzeum anyaga összefoglalja a szabadságharchoz vezető és a harcokkal terhes évek történetét.

Rákóczi-szabadságharc

 
A Jósa András Múzeum filmje jelmezbe öltözött szereplők segítségével eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharc főbb szereplőit és eseményeit.

II. Rákóczi Ferenc ábrázolások a MNM Rákóczi Múzeumában

A fejedelemről már kamaszkorában megírták kortársai, hogy sötét haját hosszú, vállaira omló fürtökben viselte. "Egész valójában semmi középszerű sincs. Szavai, magatartása, járása mind méltóságteljesek, fejedelemhez méltóak, minden kevélység nélkül; amilyen nemes, olyan emberséges, jóllehet tekintélyét mindig megőrzi." A még életében, róla készült ábrázolások láthatók a Rákóczi Múzeumban.

Ezereskapitányok arcképcsarnoka

A Rákóczi Múzeumban kiállított portrék az 1708-as sárospataki országgyűlés alatt készültek, az ott jelenlévő tisztek egy csoportját örökítette meg a ma már ismeretlen festő a XVII-XVIII. század fordulójának viseletében.

Zászló, levelek, portrék a szabadságharc korából

Rákóczi-szabadságharc emlékanyagának ikonikus darabjai a zászlók, egyikét az MNM Rákóczi Múzeuma őriz, korabeli dokumentumokkal és ábrázolásokkal együtt a szabadságharc korából.e.

Tudta-e?

Fontos dátumok és események a Rákóczi családról. 

 Írások II. Rákóczi Ferencről

II. Rákóczi Ferenc életének első évei is izgalmasak, nemhogy politikailag aktív évtizedei. A családtörténet mellett a szabadságharc és az emigráció éveit villantják fel a Rákóczi Múzeum írásai.

II. Rákóczi Ferenc élete

 
Tudáspróba a II. Rákóczi Ferenc életéhez kapcsolódó eseményekről, amikhez az MNM összefoglalója ad segítséget.

Pénzek, emlékérmék, zsetonok és ostáblapionok (1703-1711) | MuseuMap

forrás: MuseuMap
 
Arany, ezüst, bronz és mind mesés mestermunka Rákóczi korából.

Pénzek színes világa: II. Rákóczi Ferenc dukátja

 
Mi volt a kongó? Hova tűnt a fejedelem portréja az érmékről? Mit hívtak libertásoknak? II. Rákóczi Ferenc ezek mellett arany- és ezüstpénzeket is veretett, amik kis mennyiségben kerültek forgalomba, így napjainkban is ritkának számítanak. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa avat be az érmék izgalmas világába.

Kérdések a Rákóczi-szabadságharc történetéből | online játék

 
Kik voltak II. Rákóczi Ferenc életének és az általa vezetett szabadságharc kiemelkedő alakjai és eseményei? Tudáspróba, aminek megoldásában a Rákóczi Múzeum írásai is segítenek.

Rákóczi-szabadságharc (1703-1711)  |  MuseuMap

MuseuMap Kurucok és labancok együtt mulatoznak? Bizony ám, a MuseuMap képes galériájában, sőt, ebből még azt is megtudjuk, milyen volt a büszkén pózoló nyolcéves Rákóczi Ferenc és hogy a korban értekezés született a magyarok természetéről és szokásairól.

II. Rákóczi Ferenc

Bár uralkodóként feszít Rákóczi a képen, valós hatalma a festmény elkészültekor már nem volt a szabadságharc vezetőjének. Mányoki Ádám, Rákóczi udvari festőjének a fejedelemről készült portréjának keletkezéstörténetét mutatja be az oldal kontextusba helyezve, magyar irodalom, történelem és vizuális kultúra tárgyakhoz segítséget nyújtó kérdésekkel.

Kiállítás a rodostói Rákóczi-házban  |  MP3 kiállításvezető

A törökországi Rodostó 1720 és 1735 között adott otthont a Magyarországot elhagyó, „bujdosó" II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemnek és kíséretének. Az elmúlt évszázadokban a magyar emigráns lét szimbólumává vált. 1968 óta működik itt a Rákóczi Emlékmúzeum, ahol az erdélyi magyar fejedelmet és családját, a szabadságharcot és az emigráció életét mutatja be egy kiállítás.

II. Rákóczi Ferenc utóélete |  MuseuMap

 
A Tenkes kapitánya, Rákóczi hadnagya generációk maradandó gyerekkori emléke. A szabadságért küzdő Rákóczi kultusza a XIX. században bontakozott ki, ekkor merült fel egyre gyakrabban az újratemetés igénye. A hamvak 1906-ban érkeztek haza, a temetésre a kassai dómban került sor. Ezt eleveníti fel a MuseuMap fotókban gazdag összeállítása.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!