MNM Palóc Múzeuma

A rendkívül gazdag népi műveltségű, az országhatáron is átterjedő Palócföld középpontjában fekvő MNM Palóc Múzeuma a vidéki múzeumok sorában kiemelkedően értékes műtárgy-anyaggal rendelkezik.
Néprajzi gyűjteménye átfogja Nógrád megye teljes (magyar, szlovák és német nemzetiségi) paraszti kultúráját, irodalomtörténeti gyűjteményében a Madách Imrével és Mikszáth Kálmánnal, történeti gyűjteményében pedig Balassagyarmat várossal kapcsolatos tárgyi és dokumentum örökséget őrzi és gyarapítja.
A múzeum története 1891. március 15-én a Nógrádvármegyei Múzeum Társulat megalakításával kezdődött Balassagyarmaton. A társulatot megalapító Nagy Iván genealógus, akadémikus történész végrendeletileg minden ingó és ingatlan vagyonát egy „örökösen Balassagyarmaton székelő Nógrád megyei múzeumra" hagyta.
Ez akkor a gyűjtemények alapját, és a Wälder Gyula tervei alapján 1914-ben megvalósult Múzeumpalota építési költségeinek mintegy felét jelentette.
A múzeumról  bővebben a MuseuMap oldalán olvashat ...

A MNM Palóc Múzeuma kincsei

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×