MNM Mátyás Király Múzeuma

„A római kor kezdetei a Dunakanyarban" A visegrádi Mátyás Király Múzeum – középkori kutatásai mellett – fontosnak tekinti a település gazdag római kori leletanyagának rendszerezését, bemutatását is. Az 1980-as évektől kezdődően, részben Soproni Sándor munkásságának, részben az utóbbi évek felméréseinek (pl. Danube Limes projekt) eredményeképpen a Dunakanyarban jól ismerjük a késő római korszak erődítményeit és környezetüket, időt álló építőanyaguknak köszönhetően. Ugyanakkor a római foglalásról és az azt követő két évszázadról, a korszakhoz köthető leletanyagról eddig kevés publikáció jelent meg, kiállításon is csak töredéke szerepelt. Ennek két fő oka van: egyrészt a felszínre került leletek feldolgozása még várat magára, másrészt ehhez a periódushoz kevés maradandó építmény (kőépület) köthető, így a nagyközönségnek sem lehet a helyszínen bemutatni. 2011-2014 között – NKA támogatással megrendezett – sikeres vándorkiállításon mutattuk be nemcsak Visegrád, hanem tágabb környezetének, az Esztergomtól Szentendréig terjedő térség 2-3. századi történetét a régészeti leletek alapján, kiegészítve ásatási fotókkal, rekonstrukciós rajzokkal.
Jelenlegi virtuális kiállításunkra a visegrádi régészeti leletek közül válogattunk, amelyek a város területén feltárt kora és középső császárkori településekről és temetőből kerültek napvilágra.
A kezdeményezést folytatva 2015-ben, ugyancsak NKA támogatással, megvalósult „A római kor utolsó évszázada a Dunakanyarban" című időszaki kiállítás, amely 2016. augusztusáig tekinthető meg a Királyi Palota Anjou-termében.

A múzeumról  bővebben a MuseuMap oldalán olvashat ...

A Mátyás Király Múzeum kincsei

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×