Maszkok Jankay Tibor gyűjtéséből

Virtuális kiállításunkat a Jankay Tibor maszkgyűjteményének, a MuseuMap portálon is megtalálható darabjaiból állítottuk össze. Ezek maszkok 1995-ben, Jankay Tibor festőművész hagyatékával együtt kerültek Békéscsaba város tulajdonába, és gazdagította a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményének anyagát.
Jankay valószínűleg az 1920-as években, párizsi tanulóévei alatt tapasztalhatta meg a korszakban sok művészt foglalkoztató primitív kultúrák felé való nyitottságot, ugyanakkor csak idősebb korában nyílt rá lehetősége, hogy távoli földrészekről származó tárgyakat vásárolhasson.  
Műveibe Amerikában folytatott gyűjtése után kerültek be motívumok, vagyis az 1960-as évek körül tettek igazi hatást kompozícióira, illetve alkotásaira, azon belül is kerámiaszobrászatára. A formai jegyek mellett a természeti népek filozófiája és kultúrája is megragadta Jankay Tibor képzeletét, ezt igazolja lankadatlan gyűjtési kedve és a közel százötven darabos kollekciója. 
A gyűjteményben fellelhető tárgyak származási helyek szerinti csoportjai: Afrika, India, Óceánia, Latin-Amerika. 

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!