Árpád-házi uralkodók kora

Tematikus válogatásunk bemutatja, hogy az Árpád-ház uralkodása alatt miért volt fontos az esztergomi vár, miről mesélnek III. Béla és felesége csontjai és Szent László arcrekonstrukciója, hogyan nézhetett ki az Aranybulla, valamint egy makett segítségével megismerhetjük, hogyan zajlott egy Árpád-kori templom ostroma a tatárjárás idején. A legfontosabb korabeli műtárgyaink, mint például a koronázási palást, a Monomakhosz korona, egy kun harcos aranyozott övcsatja - melyeket a Magyar Nemzeti Múzeum őriz - pedig a keresztény Magyarország küzdelmes megalapításáról, megerősítéséről és kiemelkedő, szentté is avatott uralkodóiról mesélnek. Emellett az Árpád-kori élet mindennapjaiba és művészetébe is bepillanthatunk, online játékok és tematikus galériák segítségével.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZ

Árpád-házi királyok | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Szent István, Szent Imre, Szent László, szent korona, Aranybulla: a Magyar Királyság négy évszázadon át trónoló, első uralkodóháza. A MuseuMap válogatásában szobrok, fotók, festmények elevenítik fel az Árpádok nagy alakjait.

A magyar királyok koronázási palástja 1031-ből | MNM kiállítás

Az európai textilművészet páratlan értékű kincse Szent István koronázási palástja, amit eredetileg miseruhának szántak. A rajta olvasható felirat szerint 1031-ben Szent István király és Gizella királyné rendelte meg a székesfehérvári Szent Mária egyház számára, és a 20. századig a magyar királyok koronázó palástjaként használták.
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Pénzek színes világa: A király lándzsája

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Milyen pénzt veretett Szent István? Hol található a király egyetlen korabeli ábrázolása? Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa kalauzol el a régi feliratok és jelképek világába.

Az esztergomi vár a 11-13. században | elméleti rekostrukció és online játék


Esztergom legkorábbi történetébe kalauzol a film, amikor a 11. század első évtizedében a vár a király legfontosabb székhelyévé, Esztergom városa pedig a Magyar Királyság fővárosává, valamint érseki központtá vált.

Miután megnézted az esztergomi várról készült rekonstrukciós filmet, próbáld megválaszolni a kérdéseket!

Az Árpád-házi királyok kora | MNM kiállításvezető

Az Árpád-házi uralkodók alatt Magyarországon új államszervezet teremtődött, az ország beilleszkedett Európa keresztény népeinek és az ekkoriban formálódó új államainak sorába. A Magyar Nemzeti Múzeum összefoglalja a kor legfontosabb mérföldköveit a múzeum gyűjteményének kiemelt darabjain keresztül.

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar középkor: a Monomakhosz-korona | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Egy korona, ami számadást ad az aktuálpolitikai helyzetről? Próbáld ki, mennyit tudsz a ma Monomakhosz-koronaként ismert korona készítésének körülményeiről és kalandos Magyarországra kerüléséről!

Kedvenc műtárgyaink: Tárnoki Judit: Szent László legendája

Az eredeti székelyderzsi ábrázolás kapcsán Tárnoki Judit régész mesél arról, mit érdemes tudni Szent László királyunkról és cselekedeteiről. A fizikai valójában is kiemelkedő, daliás László első lovagkirályunk volt, akihez számos mesés történetet fűz a néphagyomány.

Szent László uralkodása | online játék

Hogyan szokták emlegetni László királyt? Milyen büntetést kaptak a lopáson ért férjes asszonyok?Mivel bűntette a tyúklopáson kapott szabad férfit? Teszteld tudásod az Árpád-ház jeles uralkodójáról.

forrás: Szent István Király Múzeum

Szent László arcrekonstrukciója

Szent László hermája, koponyaereklyéinek díszes tartója a Szent Korona és a Szent Jobb mellett a legjelentősebb szakrális emlékünk. Szent László koponyáját a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai megvizsgálták és az arcrekonstrukciós csoport életre keltette a lovagkirály arcvonásait.

forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

III. Béla király és az esztergomi vár | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

Ki volt az a magyar uralkodó, akinek jövedelme azonos volt a francia és az angol királyéval? És két évnyi tárgyalás kellett ahhoz, hogy elvehesse második feleségét? Tudáspróba III. Béla királyról, aki Esztergomban született, újjászervezte az ország bel- és külpolitikáját és teljesen átépíttette Szent István esztergomi várát is.

Az Árpád-ház eredete – III. Béla király csontjainak tanulsága

Mit csinál egy antropológus? 1967 januárjában megvizsgálták  III. Béla és Antiochiai Anna 1848. decemberében, Székesfehérvárott feltárt csontmaradványait.

forrásMagyar Természettudományi Múzeum

A székesfehérvári királyi bazilika a középkorban

"Bizony elég nagy fantázia kell ahhoz, hogy a székesfehérvári Középkori Romkertre pillantva megelevenedjen előttünk az egykori Szűz Mária-prépostság temploma, ahol 37 királyunkat koronázták meg és 15-öt temettek el. A rekonstrukciós rajzokon azonban teljes szépségében láthatjuk a középkori Magyarország egyik legjelentősebb épületét.

forrás: Szent István Király Múzeum

Mennyire ismered őket? I. Szent István, III. Béla és IV. Béla magyar király | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

Amit az Aranybulláról tudni érdemes!

forrás: Országgyűlési Múzeum

Ha azt halljuk, Aranybulla, egyből rávágjuk, hogy 1222, de miért is volt fontos a II. András király által kiadott oklevél? Mit jelentett az ellenállási záradék és miért nem minden aranybulla, ami fénylik?

Aranybulla kvíz

Ha megnézted az Aranybulláról szóló videót, tesztelt tudásod a kvízzel!

forrás: Országgyűlési Múzeum

Árpád-kori templom ostroma a tatárjárás idején

forrás: Pazirik Studio

Szank vezér egykori szálláshelyén az Árpád-kori templomot átalakították, megerősítették, hogy védelmet és menedéket nyújtson a támadások idején. A 3D nyomtatással készült a makett szanki templom tatárjárás kori ostromát mutatja be.

Esztergom ostroma a tatárjárás idején

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

Esztergom királyi városa a tatárjárás idején hatalmas pusztítást szenvedett. Első nagy pusztulását Rogerius mester nagyváradi kanonok a tatárjárásról szóló Siralmas Énekében örökítette meg. Milyen cselt eszeltek ki a tatárok, és miért nem sikerült elfogalni magát a várat?

Mindennapi élet az Árpád-korban | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az Árpád-kori Magyarország mindennapjaival kapcsolatos helyszíneket, személyneveket és fogalmakat rejti a játék.

Árpád-kori tárgyak | MuseuMap

MuseuMap galéria megnyitása

forrás: MuseuMap

Az Árpád-kori művészetről, ami az államalapítástól az Árpád-ház kihalásáig tartott, sajnos csak részleges képet kaphatunk a műemlékek és műtárgyak töredékessége és hiányai miatt. Éppen ezért különleges a Krisztust, szenteket és állatokat ábrázoló művészi tárgyak gazdag válogatása a MuseuMap galériájában.

Árpád-kori művészet | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Tedd próbára tudásod az Árpád-házi uralkodók és az Árpád-kori építészet, festészet és ötvösművészet témakörében!

Árpád-kori társadalom - tárgycsoportosítás | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Vajon főúr, főpap, katona vagy paraszt használta azokat a páratlan értékű tárgyakat, amiket a Magyar Nemzeti Múzeum őriz?

Ékszerek a XI-XIII. Századból  | MuseuMap

MuseuMap galéria megnyitása

forrás: MuseuMap

Az aranyművesség Magyarországon a XI. században már virágzott. I. Géza király adománylevele bizonyítja, hogy 1075-ben, a garamszentbenedeki apátság alapításakor a Nesku nevű aranyművest és testvéreit az apátságnak adományozta. Királyi udvarainkban, akárcsak az egyházi központokban, éltek aranyművesek, akik természetesen igen előkelőnek számítottak. IV. Béla király egyik aranyművesét például 1243-ban nemesi rangra emelte.

Páratlan műkincsek  | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Felismered a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található Árpád-kori kincseket?

Pénzek színes világa: Az árpádsávok Nápolyban

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Honnan ered és hol használták az árpádsávokat, miről árulkodnak az Árpád-kori címerek? Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa avatja be az érdeklődőket.

Miről mesél egy arany övcsat?  | online játék

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

A Magyar Nemzeti Múzeum által őrzött kincsek közé tartozik egy XIII. századi, aranycsat niellódíszítéssel. Ismerd meg az övcsat történetét és tedd próbára tudásodat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!