Tornászok a XX. század elején

Magyarországon az első nyilvános testgyakorolda 1819-ben nyitotta meg a kapuit, majd folyamatosan sorra alakultak a tornaegyletek.
Az első jelentősebb egyesület a Munkás Testedző Egyesület (MTE) volt, amelynek tagjai kizárólag a munkásság köréből kerültek ki. Kezdetben - nálunk is mint Európában - éles szembenállás volt a szabadtéri atlétika és labdajátékok, valamint a beltéri torna hívei között de hamarosan kialakult a versenyszerű tornasport, és 1905-től már bajnokságokat is rendeztek.
1934-ben a tornaszövetség nemzetközi versenyt, világbajnokságot rendezett, majd évtizedekkel később ezt követték más nemzetközi sportversenyek: 1983-ban világbajnokság, 1992-ben Európa-bajnokság, és 2002-ben pedig szerenkénti világbajnokság.
Ez a virtuális kiállítás egy válogatás Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának fotóiból 1920-tól 1935-ig. A múlt század elejéről származó fotókon megelevenedik a magyar tornasport hőskora.

 

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!