A Prágai Kis Jézus 1750-1799

Fémszálakból összeállított virágmintás polion keretben középen a Prágai Kis Jézus kegyszobor festett mása látható. Barna háttér előtt, aranydíszes ruhában, kék palástban, fején koronával áll egy aranyozott talapzaton. Bal kezében keresztes arany gömböt tart, jobbjával áldást oszt. A kép alsó részén fekete mezőben felirat: „Das Sacre abbildnus des gnáden reichen Jesú Kindlein zu Prag.” A virágdíszes keret négy sarkán kis ereklyetartók vannak feliratos pergamenszalagokkal….

A Prágai Kis Jézus (csehül Milostné Pražske Jezulatko) a gyermek Jézusnak 1628 óta a prágai karmelita kolostorban lévő kegyszobra. 47 cm magas, fából készült, viasszal átitatott öltöztetős kegyszobor, egy három éves korú szépséges kisgyermek szobra. Az osztrák-cseh barokk újjászületés egyik legjellegzetesebb kultikus szimbóluma. Barátságos tekintete a ‘Mosolygó Isten’ képe. A kis Jézusnak ez az ábrázolása mélységes hitigazságot fejez ki, nem kisebbet, mint Jézus istenemberi Megváltó mivoltát.
Számos másolata létezik, az egész világon tisztelik…. Jézus gyermekkoráról a négy evangéliumban szinte semmi sem található, Szent Lukács evangéliumában is csak két gyermekkori esemény kerül említésre.

Az apokrif feljegyzésekben, elsősorban Szent Tamás Gyermekkori Evangéliumában és Pszeudo-Máté Evangéliumában azonban több történet lejegyzésre került. A keresztény évszázadok során számtalan legenda keletkezett vele kapcsolatban: mindig voltak olyan emberek, akiket kitüntettet figyelmével az isteni gyermek, s látomásaikban megjelent számukra. Tisztelete a barokk korban felerősödött, fő terjesztője a karmelita rendet megalapító Avilai Nagy Szent Teréz (1515–1582) volt, aki a hagyomány szerint maga is „találkozott” a gyermek megváltóval, s minden utazására elvitt magával egy kis Gyermek Jézus szobrot. Így Spanyolországban különösen elterjedt a Gyermek Jézus tisztelete.

A prágai szobor készítésének nagyon szép, lejegyzett legendája van, de a valóság is felemelő. A szobrocska Spanyolországból származik, valószínűleg Szent Teréztől. Isabella Manriquez de Lara, Maria leányának az esküvőjére ajándékozta 1566-ban, aki magával vitte Csehországba. Ő később legkedvesebb lányának, Polyxénának ajándékozta. Lobkowitz Polyxena (1567–1642), aki korának egyik legbefolyásosabb asszonya volt, 1628-ban az ínséggel küszködő prágai karmelita kolostornak ajándékozta. A szerzetesek rossz sorsa – a hagyomány szerint – egyből megszűnt. Amint ennek híre ment, a kis szobor tisztelete a prágai nép körében igen gyorsan elterjedt.

A szobrocska kultuszának fénykora a 18. században volt. Megjelenése a 13–14. században kialakult típust követi, mely az Isteni és a Megváltói jelleget szimbolizálja: bal kezében a földgömböt jelképező aranyalmát tart, a jobb kezével pedig áldást oszt. Drágábbnál drágább ruhákat készítettek számára, amelyeket a liturgikus szín szerint váltogattak. A Prágai Kis Jézus kegyszobrot 1655-ben koronázták meg, leghíresebb ruháját – egy hermelinnel díszített koronázási palástot, amelyet általában karácsonykor visel – 1754-ben Mária Terézia saját kezűleg hímezte…. A Prágai Kis Jézus világra szóló népszerűségéhez sokban hozzájárult egy győri születésű kármelita szerzetes, Barát Imre, aki 1737-ben elsőként foglalta össze egy könyvben a csodatévő kegyszobor legendáját és a vele kapcsolatos csodákat. Majd 1739-ben a kármelita rend monarchiabeli kolostoraiban elhelyezték az eredetijéhez érintett másolatait is.
A prágai Győzedelmes Mária templom mennyezetén láthatók azoknak az országoknak a címerei, ahol elterjedt a Kis Jézus kegyszobor tisztelet. Így természetesen a magyar címer is megtalálható, mivel már 1746-ban a pozsonyi orsolyiták elhelyeztek kolostorukban egy másolatot, majd később sok más magyar templom követte a példájukat. Kultuszának fénykora hazánkban is a 18. században volt.

A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×