Madár alakú csörgőedény

A mészbetétes kerámia népe kultúrájának egyik közössége a Deseda-patak nyugati partján élt, a túlpartján temetkezett. A korszak mindeddig legnagyobb teleprészlete és temetője a 61. elkerülő út megelőző feltárásain vált ismertté.

Ez a nép kizárólag hamvasztásosan temetkezett. A toponári lelőhelyen 90 %-ban szórthamvasztásos rítusú sírok kerültek elő. Azaz nem urnában, hanem a kiásott sírgödörben egy kupacban voltak a halotti máglyáról összegyűjtött hamvak. Erre vagy a kupac köré helyezték az edénymellékleteket.

A több mint 180 sír közül háromban találtak madár (kacsa) alakú csörgőedényeket (183., párosával: 283. és a 840. sír). A tárgyak üreges, zárt belsejébe kavicsot vagy agyaggolyócskákat rejtettek, megrázva csörgő hangot adnak ki. A hangkeltés, zenélés a szertartások fontos eleme volt. E leletek tehát rituális kellékek lehetettek.
A madár, vízimadár tiszteletét és kitüntetett szerepét jelzik a bronzkori madárábrázolások, önmagukban vagy később napszimbólummal együtt a túlvilági utazást szimbolizálták.

A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×