Borotvatok

Puhafából faragott, csiszolt, enyhén trapezoid alakú borotvatok.
Fedele egy nagyobb és egy kisebb részből áll, tengely mentén történő forgatással, ill. csúsztatással zárható. Egyik rövid oldala profilozott, a másik végén a sarkok ívesen levágva. Alja kivételével minden oldalán piros-fekete spanyolozás. A felső szegélyben 1840-es évszám, a hosszabb fedőlapon egy lábbal hajtott kövön borotvát fenő köszörűsmester, a rövidebben kéményes házikó látható előtte paddal. A két hosszanti oldalt négy-négy, ívesen levágott sarkú négyzettel kazettákra osztotta a faragó, ezeket pedig páronként azonos, egy-egy oldalon azonban különböző geometrikus ábrákkal, szívekből álló, négylevelű mintával, ill. egy a készítőre jellemző hármas szilvamaggal töltötte ki.
A tárgy belsejében tintafoltok utalnak arra, hogy utolsó tulajdonosa tolltartónak használta, a fedél belső oldalán nevek is olvashatók. A tok alján szegfejek lenyomatai.


Borotvatok - Göcseji Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×