Rigler József Ede féle papírszínház

A papírszínház hazai kiadója Rigler József Ede (1847–1909) papírnemű-, rajzszer és írószer gyáros volt Budapesten. Papírüzletét 1871-ben nyomda-, vonalzó- és könyvkötőüzemmel bővítette ki.
A korszak legnépszerűbb színházi előadásainak papírszínház változatából A falu rossza színmű színfalai, oldalkulisszái, szereplői képviselik a magyaros jelleget. A színfal mindkét oldalán színes nyomat: parasztszoba, copfstílusú szoba. A magyaros tisztaszobát a vetett ággyal, tulipános ládával, kemencével, és a hat darab oldalkulisszán látható rokkával, fali tükörrel, faragott székekkel, tálassal, cifraszűrrel jelenítették meg. Szereplői a falubíró, szolgalegény, csendbiztos, cigányprímás, asszonyok, lányok.
A Dobó István Vármúzeum 2013-ban vásárolta meg a kassai származású Schmotzer Alajosné Tarczal Mária 849 darabból álló papírszínház kollekcióját, mely 24 történetet tartalmaz, találunk köztük Schreiber-féle esslingeni és Rigler József Ede-féle budapesti kiadású meséket, ifjúsági regényeket, operákat.

Rigler József Ede féle papírszínház - Dobó István Vármúzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×