Tarsolyfedél

A zalaegerszegi városi hajdúk öltözékéhez tartozó tarsolyfedél. Tarsolytáska nem készült hozzá, csupán díszítő funkciója volt.
Alapja karton, hátoldalán vörös színű bőr, elején sötétkék posztóbevonattal. Rajta középen hímzéssel, tűfestéssel kivarrva Zalaegerszeg 1904-ben rendszeresített címere látható: csücskös talpú pajzsban, zöld-ezüst háttér előtt Mária Magdolna, a város védőszentje áll, jobb kezében kenetes tégelyt tart, két oldalán egy-egy virágos rózsafaággal. A címerképet a tarsoly vonalát követő ezüst szalag- és zsinórdíszítés övezi. A felső szélre varrt szíjvégekhez három fémkarikába fogott tarsolyszíj csatlakozik, melyet a zsinórövre fűztek.
A látványos egyenruhát Czobor Mátyás polgármester kezdeményezésére, reprezentációs célzattal készíttette a város. A hajdúk az ünnepségeken a polgármestert kísérték, őrt álltak, emelték a rendezvények fényét. Először 1928 októberében, Fedák Sári zalaegerszegi fellépése alkalmából viselték a díszes uniformist a tarsollyal együtt.

Városi hajdú viseletének kiegészítője 20. század - Göcseji Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×