Ivópohár

Sok magyar háztartásban megtalálhatóak voltak a parádi üvegmanufaktúra termékei, használati- vagy dísztárgyai. A parádsasvári üveggyár elődjét, az öt munkást foglalkoztató parádóhutai műhelyt II. Rákóczi Ferenc fejedelem alapította 1708-ban, majd 1767-ben telepítették át Parádsasvárra, ahol modern üveggyárrá fejlődött. Mindig szem előtt tartották a tárgyak esztétikumát, még ha a legegyszerűbb módon, a hutatechnika eszközeivel is, de díszítették az edényeket. A 18. században színezéssel, plasztikus mintázattal látták el a palackokat, korsókat.
A Károlyi-család birtoklása idején a gyógyforrásáról híressé vált település üveggyárában a gyógyvíz szállításához szükséges palackokat, valamint a fürdővendégeknek szánt művészi értékű, köszörült illetve festett emlékpoharakat nagy tételben állított elő a manufaktúra. A lapos, zsebbe helyezhető, áttetsző, fecske díszítéssel és PARÁD felirattal ellátott ivópohár a gyár népszerű termékei közé tartozott.

Parádi üvegpohár 20. század - Dobó István Vármúzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×