Tücsöklakodalom

Korniss Dezső, aki már a Képzőművészeti Főiskolán is a progresszív művészeti törekvésekkel rokonszenvezett, Bartók Béla munkásságára hivatkozva nyúlt vissza a népművészethez, hogy azt integrálja az avantgárd formanyelvvel. Barátjával, Vajda Lajossal ehhez Szentendrén eszményi helyszínt találtak, ahol 1935-ben a helyi paraszti- és tárgykultúra motívumkincsét feldolgozó gyűjtésbe kezdtek.
Az 1945 után, a különféle művészeti irányzatoknak szabadabb mozgásteret biztosító időszakban, az európai orientációjú magyar művészetet képviselő Európai Iskola tagjaként festette meg Korniss a magyar folklór számos elemét ötvöző Tücsöklakodalom című főművét. Az alcímében is Bartóknak ajánlott mű a folklór világából indul ki, amelyben a zeneszerző által is feldolgozott, Házasodik a tücsök kezdetű gyermekdal könnyed, táncos, a nyolcad ütemeire épülő ritmusa és szürreális képi világa tárul fel a konstruktív képépítés és a tiszta színviszonylat rendjére épülő képszerkesztésben. Bodonyi Emőke

Tücsöklakodalom 1948 - Ferenczy Múzeumi Centrum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×