Diavetítő

Szögletes lemeztalpon álló, a Film és Lemezárú gyárban előállított mályva színűre festett fémházas diafilm vetítő. A két oldalán és felül hűtésre szolgáló szellőzőnyílások vannak. Az elején elhelyezett objektív fókusza manuálisan állítható. A diafilmet felüről, egy szögletes zárható nyíláson lehet behelyezni, és az oldalán lévő sárga színű, kerek, műanyag gomb forgatásával továbbítani. A felső szellőző nyílás alatt figyelmeztető, tájékoztató táblát rögzítettek. Hátsó részéhez fehér szigetelésű dugvillába végződő tápkábel csatlakozik. Az 1970-es években gyártották.
A vetítő nagy népszerűségnek örvendett a kisgyermekes családokban, a fehér falra vagy lepedőből készült vetítővászonra varázsolták elő a színes, feliratos mesefilmek képeit. Az 1950-es években az oktatásban és a politikai propagandában is használták. (1954-től az 1980-as évek elejéig gyártották Magyarországon.) Ezt a példányt Zalaegerszegen, a régi Kossuth utcai játékboltban vásárolta gyermekeinek Szabó Ferenc és felesége.

Vetítőgép - diafilm vetítő 1970-es évek - Göcseji Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×