Thék Endre vándorkönyve

Thék Endre „igazi iparos, self-made-man typus volt” – ahogy kortársa, Gaul Károly jellemezte. A magyar bútorművészet mestere, Thék Endre (1842, Orosháza–1919, Balatonfüred) a múlt századforduló tipikus vállalkozója volt. Messziről jött és sokra vitte, mindezt tehetségének és szorgalmának köszönhetően. 

Nyomtatott, kétnyelvű beírásokkal, viasz- és festék pecsétekkel teli vándorkönyvét a tanulóévei letelte után használta. Az inasévek után a legények kötelező bel- és külföldi vándorútra indultak. A vándorkönyv egyszerre volt útlevél, munkakönyv és bizonyítvány. Tartalmazta a munkavégzésre vonatkozó szakmai és erkölcsi szabályokat, a vándorló személyleírását (termet, ábrázat, családi állapot, születési hely, életkor), és a mesterség megjelölését, amit saját kézírásával hitelesített a vándorló. Ebből kiderül, hogy Thék 1859-ben szabadult, és segédként vágott neki a céhlegények kötelező vándorlásának a Monarchia területén, Münchenben, majd Párizsban, a klasszikus bútorművészet akkori fellegvárában, ahol Munkácsy Mihállyal is találkozott.
Budapesten megalapította az első nagy magyarországi bútorgyárat, ahol neves művészek és tervezők – többek között Rippl-Rónai József, a keramikus Zsolnay Vilmos és az üvegfestő Róth Miksa – tervei alapján készültek a bútorok. Meg kell jegyeznünk, hogy akkoriban a 20 főnél többet foglalkoztató műhelyeket, üzemeket is gyárnak nevezték. Thék a múlt századforduló és az utána következő évtizedek legfelkapottabb épületasztalosa és berendezője volt, az egymás után épülő a reprezentatív középületek, intézmények, bankok, paloták bútorai a Thék Endre Bútorasztalos- és Faárugyárából kerültek ki. Így többek között az Országház üléstermeinek famennyezetei, s a miniszterelnöki dolgozószoba bútorai is.

Thék Endre vándorkönyve – Nagy Gyula Területi Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×