Könyvveret

A középkori kolostorokban fontos szerepe volt a könyveknek. A szerzetesek ebből tanulták meg az imádságokat, ebből miséztek, ezekből olvastak történelemről, állatokról, növényekről és a világ egyéb dolgairól. Egyes kolostorokban készítettek könyveket is, megírták, másolták azokat, majd bőrkötéssel látták el. A kisebb kolostorokban ez nem így volt, ők máshonnan szerezték be a szükséges könyveket.
A könyvek és kötésük igazi értékeknek számítottak, amelyeket akár több száz éven keresztül is használtak. Ha elhasználódott egy könyv, gyakran újrakötötték. A Szentjakabon talált öntött bronzból készült sarokdísz különlegesnek számít, mert kevés hasonló ismert a mai Magyarország területéről. Egykoron a könyvön 7 hasonló másik dísz volt, ezekhez tartozhatott még középveret és csatok is.
Hasonló kivitelű tárgyak Magyarországon Somról, Nyékről és Egerből ismertek, míg a németországi Erfurter Willkür könyvön található veretek szinte pontos másai a szentjakabi apátságban talált veretnek. A könyv kötése 1357-60. körül készült.

Könyvveret - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!