Szále János

Magasak voltak és fessek, ez csak természetes. Ezenkívül műveltek, több nyelven beszéltek, kifogástalanul viselkedtek, táncoltak, és ha egy arisztokrata hölgy szemet vetett rájuk – nos, ebben semmi meglepő sincs. Nem lovagok voltak ők, hanem a magyar nemesi testőrség tagjai. A testőrséget Mária Terézia uralkodása alatt, 1760-ban szervezték meg.
A képen látható daliás Szále János, 1832 és 1836 között szolgált Bécsben, a nemesi testőrségnél. Barátja és festőtársa, Eduard Swoboda örökített meg, a testőrök jellegzetes vörös dolmányból és mentéből álló egyenruháját viseli. A testőrökkel szemben elvárás volt a makulátlan egészség és testi épség, a legalább 180 centiméteres testmagasság. A nemes ifjak a vármegyék ajánlására kerültek a testőrséghez, melynek célja nem csupán az udvar fényének emelése volt, hanem a nemes ifjak kiművelése, a dinasztia és a középnemesség kapcsolatának erősítése is. Fontos kulturális missziójuk volt, hiszen hazatérve az ország javára fordították az Európa, sőt a világ egyik legfontosabb udvarában elsajátított tudásukat. Szolgálati idejük alatt folyamatosan képezték őket, de nem csupán hadászatban, hanem általános műveltségüket és nyelvismeretüket is pallérozták, sőt táncórákat is vettek. Tilos volt számukra a dohányzás – így maradt kellemes illatú az egyenruha –, a káromkodás súlyos pénzbüntetéssel járt. A szakmai alkalmasság volt a minimum, de emellett megjelenésüknek és viselkedésüknek is kifogástalannak kellett lennie. Szintén tilos volt ledér nők társaságát keresniük vagy ilyen nőket kvártélyukon fogadniuk. Más kérdés, ha az udvar egy magas rangú hölgye szemelte ki valamelyiküket. A testőrség nem munka volt: egész embert kívánt, a nap 24 órájában, az év 365 napján. 
Szále János a testőrség feloszlatásáig, 1848-ig szolgált Bécsben. Már a szolgálat alatt is festett, Bécsben és Pesten is volt kiállítása. Nyugdíjazásáig kormányhivatalnokként, agglegényként élt. 

Szále János a nemesi testőrség egyenruhájában – Hansági Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×