Iskolaköpeny

Sötétkék nylonból készített, kilenc részből szabott és varrt, hosszú ujjú, egyenes állású női iskolaköpeny. Elöl nyitott, végig gombos, három zsebes. Zsebeinek felső széle és gallérja fehér alapon piros pöttyös rávarrással díszített. Az ujjak gombos mandzsettában végződnek.
A szocializmus évtizedeiben kötelező, később elvárt viselet volt az általános- és a középiskolákban az iskolaköpeny. Az egyenruha nemcsak a diákok ruházatát védte, hanem a gyermekek közötti vagyoni különbséget volt hivatva elfedni. Az 1970-es évektől már többféle anyagból, számos variációban készült, s az iskolai házirendek szabályozták viselését. Az 1980-as évekre - főleg a középiskolákban - megjelent az egyénies köpenyviselés: sokan nem gombolták be, kedvenc zenekaraik emblémáját varrták vagy tűzték rá.
Ez a darab Boros Márta iskolaköpenye volt, aki a zalaegerszegi Csány László Szakközépiskolában viselte 1979-1983 között.

Köpeny - iskolaköpeny 1967-1969 - Göcseji Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!