Maszk

A képzőművészetben a múlt században robbant be az a fajta motívum- és formahasználat, mely a törzsi művészetből gyökereztethető, és amely a primitivizmus stílusmegnevezést kapta. A múlt század elejének művészeit rabul ejtették a távoli világok és azok remekei. A törzsi művészet alkotásai számukra a romlatlanság, a tiszta, nyers erő kifejezései voltak, amik tükröt tartottak a kör társadalmi konvencióinak és hierarchiájának. Guillaume Apollinaire-t, Henri Matisse-t, Amadeo Modiglianit, Pablo Picassot és még számos, a 20. század elején alkotó festőt, szobrászt és irodalmárt ihlettek meg.

Jankay Tibor festő az 1920-as években, párizsi tartózkodása alatt ismerkedett meg Picassoval és körével, ez kelthette fel a kíváncsiságát az afrikai művészet iránt.Jankay a modernizmust és az transzcendens megközelítést együtt látta ezekben a faragványokban. Nem etnográfusként, hanem képzőművészként nézett a törzsi művészetre, gyűjteményében az afrikai művek mellett óceániai, latin-amerikai és indiai alkotások is találhatók: közel százötven maszk, relief, kis- és nagyméretű szobor. Ezek elkerülhetetlenül hatottak művészetére, ami legerősebben kerámiaszobrászatában mutatkozott meg.

Maszk – Munkácsy Mihály Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×