Compó

Zömök testű vaskos hal, testszíne jellegzetesen palackzöld, oldala ezüstös zöldes, hasa piszkosfehér, de gyakori az egészen aranysárga színű compó is. Átlagos hossza 20-70 cm. Úszói lágy sugarúak erőteljesek lekerekítettek. Kültakarója rendkívül síkos nyálkás (régen a nép doktorhalnak nevezte, azzal magyarázva, hogy a beteg halak a compók testéhez dörzsölve magukat gyógyulnak meg), pikkelyei aprók erősen bőrbenőttek. Érzékszervei közül az ízérzékelése a legkifinomultabb, látása apró szemei miatt gyengébb, szag és ízérzékelését segíti a szájszögletében található 1 pár apró bajuszszál.
Régen doktorhalnak is nevezték, mert teste felszíne nyálkát bocsát ki, amihez hozzádörgölőznek másik sérült halak és segíti őket a gyógyulásban.
Pikkelyei nagyon aprók, erősen belenőve a bőrbe. A compó testfelépítése zömök, színe piszkoszöld, oldala ezüstös, hasa fehéres vagy sárgás. Szája szögletében egy pár rövid bajuszszál található. Úszói lekerekítettek, lágy sugarúak. Bár látása rossz, ízérzékelése és szaglása kiváló. Kedveli a melegebb vizű, vízinövényekkel dúsan benőtt, iszapos állóvizeket, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet.
Bár sokféle táplálékot elfogyaszt - növényeket, moszatokat, apró állatokat - kedvenc csemegéje a vörösszúnyog lárvája.

Compó - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×