Munka-gép

A sarló és kalapács együttese évtizekedig egy valamit jelképezett a kommunista országokban élők számára: a párt mindenhatóságát, a sarló által képviselt parasztság, és a kalapács jelképezte munkásosztály összefogását. Azonban a címerekben és a Szovjetunió zászlaján mindezt egymáson keresztbe, összeforrva szimbolizálták – nem úgy, mint ef Zámbó István alkotásán, ahol a szigorú formák felbomlanak. Mint egy furcsa, modern mitologikus lényben, keverednek az elemek. Mi értelme van így az amúgy hasznos szerszámoknak? Mit árul el a maga játékos, ironikus módján a Kádár-korszak emberéről?
A Munka- gép elemei saját, számunkra nem ismert szabályaik szerint kapcsolódnak, módosulnak és alakulnak át. „Képeimmel és szobraimmal olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőben, amelyek nekem sem jutnak eszembe”- állítja műveiről ef Zámbó István.

A nonkonformista, formabontó, lázadó művész szemben állt az 1970–1980-as évek hatalmi arroganciájával, a merev társadalmi szabályrendszerrel. Ösztönösen, műfaji megkötöttségek nélkül dolgozik; egyaránt terepe a képtér, a szobrászat, az irodalom, a film, a zene, a performansz, a happening. A művészet számára életforma, felfogásában a leghétköznapibb cselekvés is lehet művészi aktus.

ef Zámbó István: Munka-gép – Ferenczy Múzeumi Centrum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

Média

1

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×