Felvilágosító képsorozat a tbc ellen

Kétségtelen, hogy a mostani COVID-19 vírusjárvány kapcsán is láthattunk elég figyelmeztető, tájékoztató plakátot. Olyat azonban, ami ilyen egyértelműen és szemléletesen mutatná be, mennyire visszataszító,  ha a távolságtartás szabályait figyelmen kívül hagyva, zsebkendőt távolról sem ismerve szinte ráköpünk köhögés közben embertársunkra – merthogy a köhögéssel folyadékszemcséket lövünk ki szélsebesen a levegőbe. 
Hazánkban – igen magas halálozási arányszámmal – a tüdőbaj volt az egyik leggyakoribb fertőző betegség. Az ellene folytatott küzdelmet szervezett formában a századfordulón vették fel, ebben Korányi Frigyes játszott vezető szerepet.
A felvilágosító munkára nagy szükség volt, ezért a Bizottság igen széleskörű propaganda-tevékenységet fejtett ki, többek között az iskolákban is. 1913-ban megalakult a Tuberkulózis Elleni Küzdelem Országos Bizottsága (TEOSZ), ez hangolta össze az egyes társadalmi akciókat és teremtette meg az anyagi forrásokat.
A Bizottság nemcsak az iskolások, hanem a társadalom legszélesebb körei számára is megpróbálta közvetíteni a tudnivalókat. A képes-verses propagandaanyag részint plakát méretben, részint kis formátumban is megjelent, pl. számolócédulák hátlapján.
(Verses szövegű felvilágosító képsorozat a tbc elleni küzdelemről. Kiadta a Tuberkulózis Elleni Küzdelem Országos Bizottsága, Bp. I. Lánchíd u. 1.)

Felvilágosító képsorozat a tbc elleni küzdelemről – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...


Média

1

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×