Gőzgép borszeszégővel

Működtethető, dugattyús gőzgépmodell, függőlegesen álló kazánnal, fémtalpon, manométerrel, síppal, vízállásmutatóval, borszeszégővel. Felirat: DC Made in Germany. A működtethető gőzgépmodellek egyaránt szolgáltak az iskolai oktatás céljaira, a fizika órákon a hőtani demonstrációra, és – a kisvasutakhoz hasonlóan – otthoni használatra, nagyobb (fiú)gyerekek játékára.
A Doll & Co céget 1898-ban alapította Peter Doll bádogos és Isaak Sondheim kereskedő Nürnbergben. Az üzem elsősorban gőzgépmodelleket gyártott, majd modellvasutakat is készített. Az I. világháború után a kísérleti szemléltető eszközökkel is bővült. 1938-ban a nürnbergi faji törvények miatt a céget áron alul vette meg a játékvasútra specializálódott Fleischmann cég, 1949-ig a Doll áruvédjeggyel. A gőzgép-modellek gyártása 1969-ben szűnt meg véglegesen.
Forrás: DOLL & CO KATALOGE. in: De Speelgoed Catalogus Verzamelaar, Wilbert Swinkels, Amsterdam, 2005–2020 http://www.wiswin.nl/Dollco%20Kataloge.htm (2020-03-12)

Gőzgép borszeszégővel 1920-1929 - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!