Népiskolai tanterem makett

A tanterem-makett az iskolák államosításának 25. évfordulóján, 1973-ban rendezett kiállításon szerepelt. A régi, korszerűtlen elemi iskolai tanterem tanári asztalán a nádpálca a meghaladott nevelési módszerek jelképeként a testi fenyítésre utal.
Az egyházi iskolákat 1948. június 16-án az 1948. XXXIII. törvény erejével államosították. 1973-ban – az ideológiai harc jegyében – nagyszabású megemlékezéseket tartottak a 25 évvel korábbi eseményekről. Valamennyi megyében kiállításokat, konferenciákat rendeztek az államosítás történetéről, sőt az iskolákat is bevonták a megemlékezésbe. Az emlékév programjába helytörténeti jellegű országos pályázat is tartozott, amelyet ugyan a művelődési minisztérium és a Magyar Pedagógiai Társaság hirdetett meg, de valójában az OPKM bonyolított le. Az ünnepségek csúcspontja az 1973. június elsejei pedagógusnap volt, központi rendezvénnyel, miniszterhelyettesek részvételével. Előző nap, május 31-én a Nemzeti Galériában nyitotta meg az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum kiállítását Béki Ernő, a Párttörténeti Intézet tudományos főmunkatársa (aki 1948-ban a Pedagógusok Szabad Szakszervezetének főtitkáraként az államosítás egyik legkeményebb kierőszakolója volt). A tárlaton többek között osztályterem-makettek is szerepeltek: feladatuk volt bemutatni a különbséget a régi, korszerűtlen (azaz egyházi) és a modern iskolai környezet között. (Egyébként ez a szembeállítás az államosítást megelőző kommunista propaganda-hadjáratban is komoly szerepet kapott.)
Forrás: Hírek az államosításról. In: Köznevelés, 29. 1973:21. (máj. 25.) 2. Kiállítás az államosításról. In: Köznevelés, 29. 1973:24. (jún. 16.) 7.


Népiskolai tanterem makett az államosítás előtti időszakból 
1973 - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!