Méhkas

A paraszti gazdálkodáson belül a hagyományos kasos méhészet keretei alapvetően a családi önellátást tették lehetővé, árutermelésre kevésbé volt alkalmas.
E férfi foglalatosság legfontosabb eszköze volt a rozsszalmából és faháncsból (fűz-, mogyoró-, hársháncs) spirális technikával font méhkas, amit egy deszkalapra helyeztek, a belsejét léprögzítő fapálcikával (mogyoró-, hárs-, kökény-, almafa) keresztbe áttűzdelték.
A kasokat általában maguk a parasztgazdák készítették, azok a parasztgazdák, akik csak kevés méhcsaládot tartottak, egyszerűen a kertjükben földbe vert karókra állították a méhkasokat és az időjárás viszontagságai ellen azokat egy rozskévével beborították. De tették a kasokat a lakóház padlásterének nyitott homlokzatába, az eresz alá, vagy az ólak tetejére, ki hol gondolta biztonságban. A paraszti méhészettel intenzívebben foglalkozó gazdák különálló nyitott és féltetős zárt faépületet, méhest (méhesd) emeltek udvarukon és kertjeikben, a szőlőhegyeken.

méhkas - Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×