Madaras váza

A gazdag földbirtokos családból származó Goszthony Mária magyarországi tanulmányok után a 20-as években Rómában végezte el a Festészeti Akadémiát. Olaszországban barátnője, Josipovich Ida ösztönzésére az itáliai reneszánsz kerámiával kezdett ismerkedni. 1935-ben kerámiaégető kemencét építtetett Bárdibükkön. A Fiorenza műhely elnevezésű alkotóközösséghez Josipovich Idán kívül unokatestvére, Goszthony Sári is társult. Első termékeik a reneszánsz majolikák másolatai voltak. Ebből bontakozott ki egyéni stílusuk. Edényeik itáliai reneszánsz minták alapján készült funkcionális étkészletek, teás és kávés szervizek, vázák, gyertyatartók és patikaedények voltak. Míg a korongozást a művésznők tervei alapján fazekasmesterek végezték, a díszítményeket ők maguk készítették. Kerámiáik fehér ónmázas alapra készültek, amely kiemelte a tüzes színekben felvitt ornamentikát.
A fő díszelemeik általában a reneszánsz dekorációk alapján virág, és füzérmotívumok, madaras, halas, kis-állatos vagy sajátos invenciójú, ötletes stilizációval leegyszerűsített táji motívumok voltak. (Géger Melinda)

Madaras váza 1930-1940 - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×