Kukucskálódoboz

A 18. század elején a vizuális információ a városokban még nem volt magától értetődő. A kor emberének fokozódó szellemi igénye a képek szemlélésében is jelentkezett. A 18. századi vásárokban népszerűek voltak az utcai képvetítések. A metszetek java része európai nagyvárosok utcáit, tereit, nevezetességeit mutatja be, a 92 darabból álló tárgy együttesnek további képei szemléltetik például Az ókori világ csodáit, továbbá a mitológiából vagy a bibliából vett jeleneteket.
A metszeteket a 18. század második felében adták ki, nyugat-európai kiadó vállalatok. A kukucskáló doboz készítőjének neve nem ismert, de néhány rézmetszet rajzolójáról és metszőjéről van tudomásunk. Rajzolók: Rigaud, Ozanne, Noel, Jean Joseph Diezler, Arends. Metszők: Balthasar Fredric Leizel, J. F. Leizel, Johann Christoph Nabholz, Maurice Baquoy, Francois Xaver Habermann, J.M.Siccrist, F. Riedel, Carol Remshart

Kukucskáló doboz - Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!