Dolomit-kéneslepke

Fogyatkozóban levő, értékes és védett nappali lepkénk. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
Kárpát-medence és Burgenland jelenti elterjedési területének nyugati szegélyét. Megtalálható Délkelet-Európában, Kis-Ázsián át egészen Mongóliáig. Több közép-európai országban nagyon megritkult, vagy már ki is halt. Hazánkban közepesen ritka, életképes állományai globális mértékben is igen nagy természetvédelmi értéket képviselnek. Főként a Dunántúli-középhegységre jellemző (különösen a Keleti-Bakonyban és a Pilisben), valamint a Duna–Tisza közének északi részén is előfordul. A nyugati határszélen élt populációi kipusztultak.
A 3-5 centiméter nagyságú fajnak három, melegebb években akár négy generációja is kifejlődik. Kisebb megszakításokkal áprilistól akár októberig is találkozhatunk példányaival. Gyors és erőteljes röptű faj. A többi kéneslepkéhez hasonlóan kizárólag összecsukott szárnnyal pihen. Hernyóinak tápnövényei csüdfű-fajok (főleg kisvirágú csüdfű) és bükköny-fajok (főleg borzas bükköny). Tipikus középhegységi élőhelyei a mészkedvelő pusztafüves- és sziklafüves lejtősztyepprétek, sík területeken löszgyepek, esetenként homokpusztagyepek.
Magyarországon a megfelelően jó állapotú és méretű biotópokban még jelentős állományai élnek, de veszélyeztetett fajnak kell tekinteni, és érdemes pontosan feltérképezni még meglévő állományait. Bár hazánkban még nem számít erősen veszélyeztetett fajnak, sok országban a kipusztulás szélére sodródott, ezért is jelentősek a magyar állományai.

Dolomit-kéneslepke - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!