Női csizma

Egyházi nagyünnepeken, esetleg színpadi fellépéseken viseltek ilyen csizmát a konfirmált leányok, illetve a fiatalasszonyok.
Az ilyen csizmák többnyire kemény szárral készültek, ez a példány puhaszárú, piros lakkbőrből készített. A szár felső széle ívelten szabott, aranyszínű zsinórral szegélyezett és középen kis bojttal díszített. A szár mindkét oldalán összevarrt, alsó része ráncolt. Fejrésze az orr irányában hegyesedő, keskeny. Talpa fordított varrott, sarka ívelt formájú, karcsú, magas, alján rézpatkó. A csizma szárának felső része, a feje és a sarok feletti kéreg sárga pamutcérnával, tűzéssel díszített: egymáshoz kapcsolódó tulipán- és virágmotívumok díszítik. A sarokrész fölött kis riglikkel is díszített.
A csizmahúzó fülön látható felirat a készítőre utal: „L. Balázs Cluj”, vagyis egy kolozsvári műhelyben dolgozó, Balázs vezetéknevű csizmadia-cipész készítette.

Női csizma 1970-1989 - Néprajzi Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×