Villamosplakát

A KÖZÉRT Vállalat által kiadott villamosplakát, mely a boltjaiban kapható készételeket reklámozza. Balra lent látható a Közért felirat, mely az iratokra nyomott pecsétre emlékeztet. A vállalat jóváhagyta a terméket.
A képen egy befőttes, csavaros üvegben rakott káposzta látható. A befőttes üveget felülről ábrázolta a grafikus, így rálátunk annak tetejére, melyen egy óra számlapja látható. Az óra az étel gyors elkészíthetőségére utal, melyet a felette olvasható szöveg ("percek alatt") nyomatékosít. Az üveg oldalán, a címkén egy háziasszony, mögötte füstölgő gyárkémény látható. A gyár kéményének füstje és a befőtt mögött látható tálétel gőzölgése egybefonja a mondanivalót.
Nem lehet kétségünk afelől, hogy a gyárban jól teljesítő munkásnőről van szó, aki a konyhában is remekel: pillanatok alatt elkészíti a meleg ételt. A plakát jól illusztrálja, hogy a korszak elfogadott ideálja az egyszerűen – overallba, vagy ahogy esetünkben is, fejkendővel kiegészített olcsó ruhába – öltöző dolgozó (lehetőleg sztahanovista) nő.
A könnyűipari dolgozók két műszakos munkarendje miatt már az ötvenes évek második felétől előirányzott terv volt, hogy a nők otthoni munkavégzését háztartási gépek gyártásával, konzerv- és készételekkel könnyítsék meg. E szándék korai dokumentuma ez a villamosplakát is.

A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×