Petőfi Sándor

Orlai Petrich Soma, (Mezőberény, 1822. október 22. – Budapest, 1880. június 5.) festőművész, a történeti festészet jeles alakja.

Felvidéki eredetű evangélikus családban született, anyai ágon Petőfi Sándor másod-unokatestvére. Középiskoláit Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, Pápán pedig jogi végzettséget szerzett. Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, hatásukra írogatott is.
Barabás Miklós ösztönzésére fordult a festői pálya felé. Pesten Marastoni Jakab rajziskolájában tanult először. A bécsi akadémián képezte magát tovább, ahol mestere Ferdinand Waldmüller volt.

Az 1848-as szabadságharcban honvédtisztként harcolt, majd a szabadságharc bukása után Münchenben tanult festészetet. A müncheni akadémián Kaulbach volt mestere. Hazatérte után Debrecenben dolgozott, majd egy 1853-as bécsi utazását követően, 1854-től folyamatosan Magyarországon élt.

Portréfestőként ismert (Petőfi-portrék), de illusztrálta is például Vörösmarty és Petőfi irodalmi alkotásait. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában és az Ernst Múzeumban.

Ez a Petőfi Sándort ábrázoló festményét is a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

Forrás: Petőfi Sándor - Magyar Nemzeti Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat ..

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×