Születési tál

A Dobó István Vármúzeum iparművészeti leltárkönyvébe gyümölcsöstálként beleltározott fatányér egy olyan itáliai, elsősorban Firenzében és Sienában divatos, de egyben mély szimbolikával is rendelkező szokásra tereli a figyelmünket, mely a gyermekáldás társadalmi fontosságát ünnepelte.
A viselősség és főleg a szülés a középkorban, de még az újkorban is nagyon kockázatos volt mind az anya, mind a gyermekek számára. Sok nő gyermekágyi lázban hunyt el a szülés közbeni fertőzések miatt, melynek okával akkor még nem voltak tisztában. A sikeres, komplikációk nélküli szülést, születést így boldog megkönnyebbüléssel élték meg, és azzal is megünnepelték, hogy a gyermekágyas anyának tápláló ételeket (üvegekbe töltött csirke levest, húst), gyümölcsöket, édességeket vittek ajándékba, és ilyen díszes, erre az időre terítőkkel letakart tálakon, tálcákon szolgálták fel számára.
Firenzében számos táblakép és freskó örökítette meg ezt az eseményt, elsősorban bibliai témákhoz – Evangélista Szent János vagy Mária születését bemutató jelenethez – kötve. A bibliai jelenetek közül Jézus születése az, amelyet a leggyakrabban ábrázoltak a desco da parto-kon. A kiállított tálat is a kis Jézus megszületését ábrázoló, Lukács által leírt evangéliumi jelenet díszíti. A kompozíció központjában az isteni gyermek látható, akit Mária emel fel. Bal oldalon az angyalok által küldött két pásztor, jobb oldalon Szent József hódol a Megváltó előtt. A tál ellapított, és növényi indákkal díszített peremén feltűnik az egykori tulajdonosok – férj és feleség – családi címere is.

Születési tál - Dobó István Vármúzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×