Háromkirály-járás jelvénye

A legtöbb otthonban megtalálható alapanyagokból (csomagoló papír, szentképek, díszítő szalagok és művirágok) készült jelvény jól példázza a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rítusok tárgyainak hétköznapi, ideiglenes jellegét. 
Ezt a jelvényt a hódsági németek használták a karácsony és január 6. között esedékes háromkirály-járás szokásához, ahol házról házra jártak és köszöntőket, jókívánságokat mondtak a falu minden lakójának. A szokás országszerte elterjedt volt, azonban tárgykészlete tájanként, népcsoportonként változó. Jellemzően egy cikkcakkos faszerkezetre szerelt kiugrasztható csillagot hordoztak körbe a köszöntőt mondók. 
Bátky Zsigmond feljegyzése szerint ezt a Hódságban (Vajdaság, mai Szerbia) gyűjtött csepp formájú jelvényt, mivel a hazánkban dívó csillagoktól teljesen elüt, valószínű, hogy a badeni eredetű telepesek hozták magukkal.

Három király-járás jelvénye - Néprajzi Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×