Bábtáncoltató betlehem

A bábtáncoltató betlehemek a magyarországi házról házra járó betlehemező népszokás tipikus tárgyai. Jellemzően a pásztorok mellett a többi szereplőt bábok alakítják. A szokás lényege, hogy karácsony környékén a betlehemező csoportok házról házra járnak és minden családnál elmesélik, előadják Jézus születésének történetét majd köszöntőket mondanak.
Ez a betlehem Kiskanizsáról származik, Semayer Vilibáld gyűjtötte 1899-ben. Ezek a korai gyűjtések voltak az elsők, amelyek a népszokások leírásán és a folklór anyag gyűjtésén túl tárgyakat is gyűjtöttek a szokások dokumentációjára. A betlehem több száz éves múzeumi története azért szokatlan a tárgy szempontjából, mert a betlehemeket jellemzően egy-egy szezonra készítették, díszítették fel és élettartamuk (a szerkezeten kívül) nem volt hosszabb pár napnál. Ehhez képest ez a bábtáncoltató betlehem most tölti 120. születésnapját.

Bábtáncoltató betlehem- Néprajzi Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×