Karácsonyfadísz

A két világháború között a pilisszentkereszti tót asszonyok madár formájú karácsonyfadíszeket készítettek, amiket a vörösvári piacon árultak és a környéken házaltak velük karácsony előtt.
A madár teste kifújt tojás, szárnya és farka legyező-szerűen hajtogatott tarka papírból van. Nyaka és feje lehet fapálca, papír, de eredetileg kákabél, amit ősszel erre a célra gyűjtöttek. Ebből vékony, zsinórszerű mintázatot is ragasztottak a maradék textilekkel, sztaniol-papírral bevont tojáshéj-testre. A karácsonyfadíszt Kosznovszki Pálné készítette, Deisinger Margit gyűjtötte 1955-ben.
A madár (galamb) ősi szimbólum, a keresztény kultúrában a lélekmadár, a Szentlélek megjelenítője. A parasztcsaládokban a lámpához erősített, ajtónyitásra föl-leszálló galambot a gyermekeknek ajándékul készítették vagy vásárolták ünnepek idején. Ilyen formában jelent meg a szentendrei dalmátok és a tököli rácok karácsonyi koszorújának közepén is. (Sz. Tóth Judit)

Karácsonyfadísz - Ferenczy Múzeumi Centrum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×