Zootróp

Zootróp, forgó csudahenger. Optikai játék, dobján 12 réssel, csúcsos vastalppal.
William George Horner angol matematikus, tanár, 1834-ben számolt be a zootrópról. A szerkezetet emlegették zoetrope, daedaleum, csodadob, pergő képek néven is. A forgó eszköz egy alul zárt, felül nyitott henger, melyben egy mozgásfázisokat ábrázoló papírcsíkot helyeztek el. A henger palástján keskeny nyílások voltak. Ha számuk megegyezett a képen látható fázisok számával, a figurák egy helyben mozogtak, több fázis esetén előrehaladást, kevesebbnél pedig lemaradást érzékelhettek a nézők.
A múzeum példánya iskolai szemléltetésre készített változat. A dobba helyezett képsorozatot többen nézhetik egyszerre. A képszalag ábrái azért olvadnak össze egy mozgóképpé, mert a pillanatnyi ingerek után egy-egy kis időtartamig utóképeket látunk. Az eszközhöz mozgókép sorozatok tartoznak: pl. vágtázó ló Forrás: Pisko, F[ranz] J[osef]: Természettan alreál-tanodák számára, ford. Aujeszky Lipót. Pest, Heckenast, 1872. 271–272. Kolta Magdolna: Képmutogatók. A fotográfiai látás kultúrtörténete. Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum, 2003. 99–101. Crary, Jonathan: A megfigyelő módszerei. Látás és modernitás a 19. században. Ford. Lukács Ágnes. Bp., Osiris, 1999. 127–129.

Zootróp - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×