Álarc töredéke

A késő rézkori agyagmaszk egyedülálló lelet nemcsak Magyarországon, hanem a badeni komplexum további 13 országot magában foglaló területén. Példa nélküli az őskorban is!
A megmaradt töredék egy emberi arc bal oldalát ábrázolja. A feltáró és publikáló régész, Horváth Tünde hívta fel a figyelmet a férfiarcra utaló apró elemekre (bajusz, szakáll jelölése). Az ismert őskori maszkokkal, maszkos figurákkal ellentétben leletünk teljesen valósághű emberi arcot ábrázol. Fontos lehetett, hogy látszódott az álarcot viselő ember szeme is.
Rögzítésnyom híján az álarcot talán kézzel tartották az arc előtt. A tárgy a hazai legnagyobb feltárt badeni település egyik lehatárolt szakrális körzetében került elő, egy hulladékgödörbe utólag beleásva. A maszkot egy rituális; mágikus-vallási szertartás, talán férfivá avatási ceremónia során használták. A rituálé része lehetett, hogy – miután betöltötte szerepét – szándékosan széttörhették, majd eltemették.

Álarc töredéke - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×