Sávos szender

Közepes termetű, nálunk nem túl ritka, alkalmi vándorként megjelenő lepke, amely kis gyakorlattal könnyen elkülöníthető a hazánkban élő néhány hasonló szenderfajtól.
Hatalmas elterjedési területtel rendelkezik: állandó populációi – a trópusi esőerdei területeket leszámítva – egész Afrikában, az Arab-félszigeten, Közép- és Dél-Ázsiában élnek. A kontinentális Európának csak a legdélebbi területein, valamint a földközi-tengeri szigetvilágban tenyésznek állandó állományai. Ezekről a területekről vándorol északi irányba minden év tavaszán. Vándorlásai során egész Európába, keleten egészen az Urál-hegység vonaláig eljutnak példányai, de Japánban is megtalálták már. Magyarországon szinte akárhol felbukkanhat. Első példányai május-június folyamán érkeznek meg, majd ezek utódai augusztus-szeptember folyamán kezdenek rajzani. Áttelelni nem tudnak hazánkban, így ezek vagy visszarepülnek délre, vagy elpusztulnak. Csak alkalmi vendégként jelenik meg nálunk, sőt gyakran éveken keresztül egy példány sem kerül elő. Fő tápnövényei galaj- (Gallium spp.), füzike- (Epilobium spp.) és kutyatej-fajok (Euphorbiae spp.), de számos más lágyszárú növényfajon is megél.
A csíkos szenderhez hasonlóan a sávos szender sem tartozik a veszélyeztetett fajok közé hatalmas elterjedési területének és széleskörű élőhelyi preferenciájának köszönhetően. Magyarországon bár nem gyakori faj, globális elterjedésében hazai állományai minimális jelentőséggel bírnak. A Rippl-Rónai Múzeum számos hazai egyedet, és jó pár dél-európai és közel-keleti országból származó példányt őriz.

Sávos szender - Rippl-Rónai Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×