Mécses

Az olajmécsesek (latinul lucerna) általában agyagból készültek, de nem volt ritka a fémből készült változat sem. Az egyszerű, díszítés nélküli változatok mellett többé-kevésbé mintázott darabok ismertek. A domborműves díszítés mellett olyan mécsesek is készültek, amelyek állat- vagy emberalakot vagy csak egy emberfejet ábrázolnak.
A világító anyag az olaj volt, mégpedig növényi eredetű, általában az olajfa terméséből; a nagyon zsíros olaj (pl. oleum ricinum) erősen füstölt. Előkelő házban finom, illatos olajat töltöttek a mécsesbe. A lámpások nagyon gyenge fénnyel világítottak, túlzott világosság nem volt a helyiségben. Ennek áthidalására egyszerre több mécseset is használtak egy-egy teremben, egyesével vagy vas kandeláberre függesztve. De olyan megoldás is ismert, hogy egyetlen mécsesnek több ágú lángnyílása volt, így több kanócot tudtak meggyújtani.

A bemutatott mécses emberfejes, megfogalmazásában kétségtelenül negroid vonásokkal bíró személyt ábrázol, halántékán szőlőfürttel. A mécses alja hiányzik. Beöntő nyílása gyöngysorral keretezett. Akasztófüle törött. Az emberfejes mécseseket a kutatás birodalom szerte az 1. sz. második felére-2. sz. első felére keltezi, mécsesünk is ebből az időszakból származhat.

Mécses - Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat...

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×