Szalmakalap

Kalotaszegen a szalmakalap kizárólag meleg időre való, mezei munkák során viselték. Két fajtája ismert, a nagy-, kerekfejű és az, amit itt láthatunk, a kicsifejű. A fej tetejére téve hordták és egy madzaggal rögzítették az áll alatt.
Ezt a kalapot Kallós Zoltán ajándékba kapta 2017-ben, annak viselőjétől, Szallós Kati „Rácz”-tól (szül. 1941. márc. 10) és férjétől Szallós István Bokától". Szallós Kati gyerekkorában Kallós Zoltán tanítványa volt Magyarvistán. Kati nénitől tudjuk, hogy a szalmakalapot már leánykorában is viselte, amikor a mezőn dolgozott, és a díszítését saját maga készítette. A kalap karimája és teteje kivarrt és szalaggal, flitterel, bojttal díszített. Hátulján bolti szalagok lógnak (csipke, selyem, gyapjú). (Tőtszegi Tekla: A mérai viselet változása a 20. században. Mentor Kiadó. Marosvásárhely. 2009. 75, 167, 259-260. oldal)

Szalmakalap 1950-es évek - Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény
A múzeumról bővebben a 
MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×