GANDHI@150

Mahatma Gandhi virtuális kiállítás

Mahatma Gandhi Virtual Exhibition

Őexcellenciája Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete
His Excellency Kumar Tuhin Embassador of India to Hungary

Mohan-tól Mahatma-ig

„Magad legyél a változás, amit a világban látni akarsz” – Mohandász Karamcsand Gandhi, azaz Mahatma Gandhi.

Az alacsony, vékony, szerény, ágyékkötőt viselő férfi képére nézve talán senki sem gondolná, hogy épp ennek a vasakaratú, de az emberiséggel szemben szelíd hozzáállású férfinak volt ereje ahhoz, hogy megdöntse a gyarmati birodalom zsarnoki uralmát Indiában.
A 20. század elején nemcsak Indiában, de az egész világon az emberi jogi mozgalom arca volt - olyannyira, hogy Martin Luther King Jr. szerint Gandhi filozófiája volt „az egyetlen erkölcsileg és gyakorlatilag megalapozott módszer, amely az elnyomott emberek és a szabadság iránti vágyuk felé is nyitott”. Ez a vas ember – akinek filozófiája és az élet szinte valamennyi aspektusában értelmezhető szemlélete még ma is vonatkoztatható a modern világ és a társadalom egészére – 151 évvel ezelőtt született.
India Kormánya méltóképpen kívánta megünnepelni Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulóját olyan programokkal, amelyek során hangot kaphattak a Gandhi által megtestesített értékek és alapelvek. Így Mahatma Gandhi üzenete a magyar lakosság nagy részéhez is el tudott jutni.
Nagy büszkeség számunkra, hogy a Mahatma Gandhi életét megörökítő, ritka fényképekből készült digitális kiállításainkat egy olyan rangos intézménnyel együttműködve mutathatjuk be, mint a Magyar Nemzeti Múzeum. A kiállítás a dél-afrikai tartózkodásától kezdve követi végig Gandhi utazását a vele dolgozó embereken és az indiai szatjágraha-mozgalmon át, amely erőszakmentes ellenállást jelent, egészen az utolsó útjáig. Úgy gondolom, hogy mindazok számára, akik kedvelik a történelmet és akiknek életére hatással volt Gandhi Ji, ez egy kivételes alkalom arra, hogy ezeken a fotókon keresztül bepillantást nyerhessenek az életébe.

Tanuja Shankar

Tanuja Shankar, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ​ igazgatója
Tanuja Shankar, Director of the Amrita Sher-Gil Cultural Center

Gandhi Dél-Afrikában

Mielőtt az indiai szabadságmozgalom vezetője lett Mohandas Karamchand Gandhi Dél-Afrikában élt és harcolt az igazságtalanság és a faji megkülönböztetés ellen. 1893 és 1914 között Gandhi ügyvédként és köztisztviselőként dolgozott itt. Ez alatt a tíz év alatt a satyagraha filozófiát terjesztette, és egy osztály és etnikai alapú diszkriminációtól mentes társadalom felé terelte az országot. 

A videóban látható fotók az itteni, Gandhi-vezette indiaiak satyagraha-mozgalmát mutatják be.

Gandhi & Tagore

1915-ben találkoztak először, amikor Gandhi a dél-afrikai Phoenix iskola tanulóival együtt meglátogatta a Tagore által alapított Shantiniketant. Tagore épp a találkozás előtti évben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Gandhi és Tagore kontrasztos személyiségek voltak ugyan, de a barátságuk Tagore 1941-es haláláig kitartott. Tagore „Mahatma”-ként szólította Gandhit, Gandhi pedig „Gurudev”-ként szólította őt.

Gandhi & társai

A videó Gandhi azon munkatársainak fotóiból áll, akik osztoztak vele az önálló Indiáról alkotott elképzelésekben és végigkísérték a kolonialista uralom elleni, szabadságért folytatott küzdelmeit: Lala lajpat Rai, Gopal Krishna Gokhale, C.F Andrews, Pt. Madan Mohan Malviya, Sardar Patel, Dr. Rajendra Prasad, Dr. Sushila Nayyar, Mira Behn, H.S.L.Polak, Jaiprakash Narayan, Sarijini Naidu, Rajkumari Amrit Kaur, Asha & Manu Gandhi, Thakker Bapa, Chittaranjan Das, Kaka Kelkar, Maulana Azad, Vinoba Bhave, Leo Tolstoy, Bhim Rao Ambedkar, Gobind Ballabh Pant, Ganesh Shankar Vidyarthi, John Ruskin, Sucheta Kripalani, Raichand Bhai, Kamaladevi Chattopadhyay, Pnadita Ramabai, C. rajgopalachari, Pyarelal Nayyar, G.V Mavlankar, Kamla Nehru, Pt. Rajkumar Shukla and Jawahar lal Nehru.

Noakhali

1946 novemberében Gandhi Ji megkezdte az „egy éjszaka egy település”, szolidaritásért és közösségi harmóniáért folytatott menetét. 7 hét alatt 116 mérföldet tett meg és 47 falut járt be - ez volt a hősies Noakhali menet.

Sómenet

Mahatma Gandhi a Dandi menetként is nevezett sómentetet 1930. március 12-én kezdte 79 önkéntessel együtt, akik között tudósok, újságszerkesztők, szövőmesterek és érinthetetlenek egyaránt voltak. A menethez szokatlanul sok nő is csatlakozott. Ez a kolonializált Indiában bevezetett adó monopólium ellen szervezett, és Mohandas Karamchand Gandhi által vezetett erőszakmentes civil engedetlenség egyik megnyilvánulása volt.

Az utolsó útja

Mahatma Gandhit 1948. január 30-án, a reggeli imája közben lőtte le az India és Pakisztán szétválását ellenző Hathuram Godse. 

Ez a virtuális kiállítást lezáró videó azokat a Mahatma Gandhitól származó idézeteket gyűjti össze, amelyekre máig emlékszik a világ.

Videók és fotók/Videos and photos: Külügyminisztérium, India/Ministry of Foreign Affairs of India

Feliratok és szövegek/Inscriptions and texts: Amrita Sher-Gil Kulturális Központ, Indiai Nagykövetség, Budapest/Amrita Sher-Gil Cultural Centre, Embassy of India, Budapest

Kurátor/Curator: Tanuja Shankar

Virtuális kiállítás/Virtual exhibition: Farkas Krisztina, Kovács Rita, Magyar Nemzeti Múzeum/Hungarian National Museum

Koordinátor/Coordinator: Varga Lujza, Kómár Éva, Magyar Nemzeti Múzeum/Hungarian National Museum

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×